Het ontstaan van de mens
di 7 oktober 2025 20:00-21:30u
Voor
De mens is altijd al nieuwsgierig geweest naar zijn oorsprong.
In de 19e eeuw begon het uitgangspunt dat het creationisme onze oorsprong had bepaald te kantelen, helemaal toen Charles Darwin in1859 zijn boek schreef over natuurlijke selectie en de evolutie van soorten. Wetenschappers vroegen zich vanaf dat moment af hoe de mens dan wel is ontstaan.
De mens is niet van de ene dag op de andere ontstaan, daar zijn miljoenen jaren aan vooraf gegaan. We stammen af van apen, de mens heeft dan ook 99% van zijn DNA gemeen met de chimpansee. Onze wieg heeft gestaan in Afrika, in de Olduvaikloof om precies te zijn. Maar waarom nu precies daar? En hoe weten we dat? En hoe is de chimpansee dan ontstaan en wat ging dan daar weer aan vooraf, enzovoorts.
Vooral paleontologen, maar ook biologen en deels archeologen zijn in de afgelopen decennia in staat gebleken om het raadsel over onze afkomst bloot te leggen aan de hand van vele vondsten van fossielen en artefacten. In deze lezing probeert de Stichting Archeologie Krimpenerwaard enige samenhang aan te brengen in de kennis rond dit thema, waarbij ook bepaalde stereotypen en vooroordelen aan de orde zullen komen.
Kortom, zeer de moeite waard om bestaande kennis over dit onderwerp te testen en/of te verrijken.
[formcakreactie]