•  beeldende kunst

JAN SIKORA EN ARIËNNE VAN TOL EXPOSEREN IN DE TUYTER

dagelijks
t/m 20 maart 2022
JAN SIKORA EN ARIËNNE VAN TOL EXPOSEREN IN DE TUYTER
 

Waar:Ontmoetingscentrum De Tuyter
Toegang:gratis
Alleen geschikt voor:
Georganiseerd door:Vereniging Krimpener Kunstwaard
Aanmelden: Klik hier
Wanneer:dagelijks
t/m 20 maart 2022
Van 15 januari tot 21 maart 2022 is in Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel (Nachtegaalstraat 8) werk te zien van Jan Sikora en Ariënne van Tol. De data van 15 januari en 21 maart zijn onder voorbehoud.

Jan Sikora, schilder graficus en beeldhouwer, exposeert in De Tuyter olieverfschilderijen met surrealistische en kosmologische elementen. Hierdoor ontstaan nieuwe landschappen van onbekende werelden. Sikora’s kunst is herkenbaar door het gebruik van elementen als steen, rots, dorre wortel, misvormde bomen en verdorde aarde. De kunst van Jan Sikora bevindt zich onder andere in Nicholaus Copernicus Museum in Frombork, Kasteel Museum in Kwidzyn, National Museum in Gdansk, de Poolse ambassade in Madrid, en in het bezit vele particulieren in Polen, Rusland, Zweden, Verenigde Staten en Nederland. Hij heeft een boodschap voor onze generatie: "De mens moet zorgen, dat hij in ons moderne, materialistische en commerciële leven vooral zijn ziel en spiritualiteit niet kwijtraakt". Zijn reizen door heel Europa, Noord-Afrika en Mexico waren belangrijke inspiratiebronnen voor hem.

Ariënne van Tol exposeert in de vitrines Kunst & Zijde. Door het samenspel van de gladde, soepele zijde en vloeiende kleuren ligt in iedere sjaal een unieke sfeer besloten. Vaak vindt die een weerklank in bijpassende woorden: een gedicht, quote of korte tekst. Het vrije werk ontstaat vanuit spontane ingevingen. Schildert Ariënne in opdracht, dan hebben de sjaals vaak een kleur, gevoel of intentie als basis. Ze krijgen daarmee een heel persoonlijk karakter.
Kleuren zijn verbonden met het gevoel. Niet voor niets verbinden vrijwel alle culturen symboliek aan kleuren. De betekenis en emotie die we bij kleuren ervaren is niet alleen cultureel bepaald, maar ook heel persoonlijk. Ariënne is in staat om in haar handbeschilderde zijden sjaals deze emoties te vangen. Met liefde geschilderd, krijgt iedere sjaal zo zijn eigen sfeer en betekenis mee.

Coronatoegangsbewijs en mondkapje vanaf 13+ en 1.5 meter verplicht in De Tuyter
 

agenda

dagelijks
t/m 20 maart 2022