•  erfgoed

Lezing China

ma 29 januari 2024 20:00-22:00u
De moderne geschiedenis en opkomst van China als speler van het wereldtoneel
 

Waar:Ontmoetingscentrum De Tuyter
Toegang:€15,-
Alleen geschikt voor:
Georganiseerd door:NUT Krimpen
Aanmelden: Klik hier
Wanneer:ma 29 januari 2024 20:00-22:00u
Ontmoetingscentrum De Tuyter
Volgens een vele malen herhaald verhaal zou Napoleon ooit over China hebben gezegd: “Laat China slapen, want als China ontwaakt, zal het de wereld op haar grondvesten doen trillen”.

In deze lezing neemt Dhr. Theo de Jong u mee naar dit ontwakingsproces.

Vanzelfsprekend moeten er keuzes gemaakt worden in de duizendjarige geschiedenis van dit fascinerende land.

De lezing zal zich vooral focussen op de periode 1842-2001.

In 1842, voor Chinezen het begin van de “eeuw van de schande”, moet de keizer in de Verboden Stad in Beijing, toestaan dat Westerlingen steeds meer invloed krijgen in het Chinese rijk. De eeuwenoude Chinese muur die het “Rijk van het Midden” moest beschermen tegen vreemde invloeden, kan het Westerse streven naar kolonies niet meer bolwerken.

Het symbool van dit begin van de ondergang van het keizerrijk is het verplicht afstand doen van Hongkong aan de Britten.

In 1911 moet de keizer aftreden en komt een einde aan een van de oudste keizerrijken ter wereld.

In 2001 wordt China toegelaten tot de Wereld Handelsorganisatie. Het teken dat China, na een turbulente burgeroorlog, de rampzalige massacampagnes van Mao (de grootste massamoordenaar in de geschiedenis), weer een belangrijke speler is op het wereldtoneel.

Velen voorspelden toen, dat halverwege de 21e eeuw China mogelijk de belangrijkste tegenspeler van het Westen zou worden. Het heeft er alle schijn van dat de “eeuw van Azië” al in de eerste decennia van deze eeuw is bewerkstelligd.

In vogelvlucht wordt u meegenomen naar de verboden stad en de ondergang van de Mantsjoe keizers, de eerste Chinese republiek, de burgeroorlog met Mao als grote overwinnaar, de pogingen van Mao om China om te vormen naar een communistische staat, de rampen die dat tot gevolg had, en, tot slot de immense betekenis van Deng Xiaping, de architect van de veranderingen die in China in reusachtig tempo hebben plaatsgevonden, met als gevolg dat China weer terug is waar het eeuwenlang heeft verkeerd: “Het rijk van het midden”.

De lezing wordt geïllustreerd met vele afbeeldingen, historisch bronmateriaal, propaganda liederen en foto’s gemaakt vlak voor de corona epidemie, die China terugwierp in een zelfgekozen isolement.